torsdag 19 september 2013

Sviskon och krikon

Visst låter det som vore de
två exotiska fågelarter?
Men så är det"bara" plommon.
 De blå sviskonen är så goda och lättätna
med sin lilla lösa kärna inuti.
 Trädet har försökt sträcka sig mot solen
där det står lite på nåder under kastanjen.
I år fick vi binda opp det och har försökt
medla mellan dem och hota lite:
"Nu samsas ni, eller så ryker ni båda två!"
Det gamla plommonträdet som stod här när vi kom 
blåste omkull för många år sedan.
Vi grävde inte bort resterna och snart kom där skott från roten.
Ett gulfruktigt krikon minnsann!
Ja så sa i alla fall en fruktkännare som var här.
Barken är glänsande och vacker,
nästan som på en kopparlönn,
även om det inte syns just på den här bilden.
 Men hualigen vilka tornar!!!
Frukten plockas med skaftplockare på behörigt avstånd.
Inte överdrivet söt eller saftig, men god!

4 kommentarer:

  1. Åh, så fin kopparlik stam . Namnet Krikon låter så mysigt, inte ett dugg som skrik från vassa taggar.

    SvaraRadera
  2. min svärfar hade ett Krikonträd med blåfrukter,han gjorde alltid vin på frukterna smakade riktigt gott
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera
  3. På danska heter de Mirabeller, också ett mysigt namn...

    SvaraRadera
  4. Åh, mina farföräldrar hade blå krikon, nu kommer barndomsminnena tillbaka kan jag lova! Tyckte så mycket om krikon, de var ju lagom stora att äta när man var barn.
    Kristina

    SvaraRadera

Tack för besöket och välkommen åter.
Skriv gärna en rad innan du svävar vidare.